Hyvää Uutta Vuotta 2015!

Vuosi 2014 on takanapäin ja näin vuoden vaihtuessa on hyvä miettiä, mitä mennyt vuosi piti sisällään: mitä hyvää, mitä huonoa, mistä voi olla iloinen, missä pitää kehittyä. Olemme joka vuosi asettaneet itsellemme myös tavoitteita tulevalle vuodelle ja myös tarkistaneet pidemmän tähtäimen tavoitteita mielessämme. Koiria ei ole mielekästä kasvattaa, jos mielikuvissa ei ole selkeää päämäärää, mihin työskentelyllään pyrkii. Meitä on motivoinut matkan varrella asetetut pienet osatavoitteet, joihin yltäminen on luonut uskoa omaan tekemiseen. 

Vuonna 2014 saimme kokea paljon ilon hetkiä, mutta myös paljon surua. Menetimme perheessämme yhteensä neljä koiraa vuoden aikana. Näistä neljästä enkelikoirasta yksi oli shetlanninlammaskoira. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päästimme Flipperin pois sopeutumisvaikeuksien vuoksi. Flipperin tarina opetti meille paljon ja lopulta päädyimme ratkaisuun, jonka ajattelimme koiran kannalta olleen paras mahdollinen. Flipperin elämä kotikoirana usean kennelissä vietetyn vuoden jälkeen ei vaan onnistunut pitkällisistä ponnisteluista huolimatta ja takaisin kennelelämään emme Flipperiä halunneet antaa. Flipperin tarina on meille todella raskas asia ja siksi emme siitä ole jaksaneet puhua juuri lainkaan. Tiedämme kuitenkin itse sisimmissämme, että teimme varmasti oikean ratkaisun ja se ajatus on kantanut eteenpäin surun ja pettymyksen keskellä. Ehkä jonakin päivänä suru ja ahdistus helpottaa ja asiasta puhuminen onnistuu. Kiitos Flipper kaikesta ja hyvää matkaa! <3 Flipperin lisäksi sateenkaarisillalle matkasivat hovawarturos Amirraali ja bichon frisét Assi ja Sara. Lisäksi moni vanhuusikään ehtinyt kasvattimme on siirtynyt sateenkaarisillan asukkaaksi vuonna 2014. Hyvää matkaa heillekin ja kiitos omistajaperheille kasvattiemme hyvästä hoidosta! Kasvateistamme 30% on yli 10-vuotiaita, joten valitettavasti näitä suru-uutisia on tiedossa kentien tänäkin vuonna. Koirien elämä on niin lyhyt.

 Vuonna 2014 toinen kasvattimme sairastui kinnervikaan. Noppa(Susadan Chit Chat) alkoi oireilla kinnertään uuden vuoden aattona. Vaiva korjaantui levolla, mutta syksyllä Nopan toinenkin kinner "paukahti", koira saatiin onneksi kuntoon leikkauksella. Nopan lisäksi kasvateistamme Rinalla(Susadan Rina Ravenna) on operoitu kinner, mutta onneksi muut ovat tietääksemme välttyneet tältä vaivalta. Kinnervika tulee olemaan jatkossakin sairaus, johon pyrimme suhtautumaan hyvin vakavasti. Vika on rodussa valitettavan yleinen, mutta kaikki kasvattajat eivät sitä välttämättä osaa tunnistaa ja osa suhtautuu siihen väliinpitämättömästi. Meillä kinnervika ei tule olemaan jatkossakaan salaisuus, eikä sitä selitetä millään tekosyillä. Yritämme tehdä sellaisia jalostusvalintoja, että kasvattamamme koirat olisivat tulevaisuudessakin liikuntakykyisiä ilman kirurgisia operaatioita. 

Surun lisäksi vuoteen mahtui myös paljon iloa. Suurimpana saavutuksena mieleen jää varmasti pitkään haaveilemamme VUOLASVIRTAPALKINTO. Joskus alkuvuosina asetimme itsellemme pitkän tähtäimen tavoitteeksi kasvattaa siinä määrin laadultaan tasaisia koiria, että jonakin päivänä ansaitsisimme Vuolasvirtapalkinnon. Nyt se on totta. Vuolasvirtapalkinto nr 940 luovutettiin juhlallisin menoin 7.12.2014 Helsingin messukeskuksessa. Tavoitetta aikanaan asettaessa mietimme, että Vuolasvirtapalkinnon jälkeen voimme lopettaa kasvattamisen. Tänä päivänä ymmärrämme, että nythän tämä kasvattaminen vasta alkaakin! Kiitos kaikille kasvatinomistajille ja yhteistyökumppaneille ja ennen kaikkea perheelle kaikesta tuesta ja avusta, mitä olemme näiden vuosien aikana saaneet! Yksin tai kaksin emme olisi tähän pystyneet. 


Vuonna 2014 meidät palkittiin myös Shetlanninlammaskoirat ry:n parhaana kasvattajana v.2013. Palkinto tuli todellisena yllätyksenä, iloisena sellaisena. Kasvattajakisan voitto on ollut myös yksi osatavoite aikanaan. Olimme myös Pohjois-Suomen Sheltit ry:n kasvattajakisassa ykkösiä. Tällaiset näyttelymenestystä mittaavat kilpailut ovat ihan hauskaa lisäviihdettä. Todellinen kasvatustyön onnistuminen mitataan kuitenkin ihan muilla keinoin. Kasvattien luonteet, käyttäytyminen ja terveys ovat ne todelliset mittarit, jolla omaa onnistumista voi arvioida. 


Moni kasvattimme onnistui vuoden aikana tehtävässään olla omistajansa paras ystävä. Moni koki onnistumisia harrastuskentillä. Kasvattiemme määrä kipusi tänä vuonna sataan ja kasvattajalla on yhtä huono muisti kuin ennenkin, joten yksittäisiä koirakoita en mainitse, joku jäisi kuitenkin uupumaan. Tiedätte kuitenkin, että jokainen teistä on meille tärkeä. Kaikki tulokset, jotka kertovat kasvattiemme hyvinvoinnista, tekevät meidät iloisiksi. Vielä kerran onnea jokaiselle! 

Vuonna 2014 meille syntyi yksi pentue. Ihanat F-pennut näkivät päivänvalon syyskuussa. F-pennut ovat omaa tuotantoamme sekä emän että isän puolelta ja kaikki kolme suuria toiveita täynnä, kukin omalla tavallaan. Kasvakaa onnellisten tähtien alla Max, Mona ja Jedi!  Näyttelyissä kävimme oman mittapuumme mukaan harvakseltaan ja hyvin valikoidusti. Muutama "hasardireissu" mahtui joukkoon, mutta muutoin Susadanit menestyivät tosi hyvin. Tuloksia vuodelta 2014: 1x RYP1
1xRYP2
5x ROP

2xVSP
6x CACIB
5x SERT
1 x FI MVA
2 x EE MVA 
1 x HeWi-titteli 
2x BIS-vet sijoitus
1 x VSP-vet  
kasvattajaryhmän saimme kasaan muutamia kertoja ja ne palkittiin kunniapalkinnoilla. 

Mitä vuonna 2015? 

Näyttelyissä käymme vähintäänkin yhtä valikoidusti kuin tänäkin vuonna. Toiveissa on kaksi pentuetta, joista odotamme paljon. Suuremmat ja konkreettisemmat tavoitteet pidetään omassa mielessä, ne voi julkaista sitten, kun ne on saavutettu. Hyvää Uutta Vuotta 2015!