Siirry pääsisältöön

Maxista valio ja syksyn kuulumisia

Blogin päivittäminen on jäänyt syksyn kiireissä tekemättä.Koiraharrastus on keskittynyt pitkälle arkielämän pyörittämiseen, lenkkeilyyn ja kotihommiin. Kävimme elokuussa erikoisnäyttelyssä, jossa kaikki mukana olleet koirat: Max, Fiia ja Alva palkittiin SA:lla. Susadaneista Veera ja Mila saivat EH:t. 

Violalle odotimme pentuja tälle syksyä, mutta valitettavasti menetimme pennut. Viola itse on onneksi kunnossa, sehän on tärkeintä. 

Syksyn aikana on terveystutkittu E-pennuista Milla(S.Ex Tempore) ja hienot tulokset Milla sai: lonkat B/B, kyynärät 0/0 ja polvet 0/0, silmät täysin terveet. Kiitos paljon Millan omistajille tutkimusten teettämisestä ja onnea terveestä koirasta! Sijoituskoiristamme Hupi(S.Heather Feather)kävi terveystarkastuksissa hienoilla tuloksilla: A/A-lonkat, 0/0 kyynärät, 0/0 polvet, selässä LTV1 VA0, sydän terve. Kiitokset sijoitushaltija Saaralle hyvästä yhteistyöstä! Hupille olen uroksen jo valinnut, mutta annetaan neitin kasvaa ensin rauhassa aikuiseksi ennen pentuhommiin alkamista. Mahdolliset tulevat äitikoirat Pepi ja Hippu ovat käyneet uusintasilmätarkistuksissa: molemmilla täysin terveet silmät, juoksuja odotellessa! 

Kävimme lokakuun lopussa Seinäjoen kansainvälisessä näyttelyssä, jossa päälle 70 shelttiä arvosteli ruotsalainen Joakim Olsson. Max voitti avoimen luokan ja sai SA:n. Paras uros sijoitusta ei pikkupoika tällä kertaa saanut, mutta kaikkien sijoittuneiden ollessa Suomen muotovalioita jo valmiiksi, serti jaettiin muiden SA:n saaneiden urosten kesken. Tuomari valitsi niistä parhaaksi meidän Maxin ja näin Maxista tuli ensimmäisessä mahdollisessa näyttelyssä FI MVA. Maxilla on Ruotsista myös kaksi sertiä, joten voimme anoa tämän FI MVA tittelin myötä pojalle myös SE MVA tittelin. Tässä Tiina Karjalaisen ottamat kuvat
Maxista Seinäjoen kehässä. 

 
Seinäjoella esiintyi myös Alva, vaikka se olikin pudottanut karvansa kotiin ennen näyttelyä. Alva oli hienosti PN2 ja sai vara-cacibin. Varsin onnistunut reissu siis. =)

Tälle vuotta meillä on edessä vielä isäinpäivänä Jyväskylän näyttely ja Max ja Lilli pääsevät voittajanäyttelyihin seniorikasvattajan kanssa. Siinäpä sitä onkin taas kilometrejä riittämiin tälle vuotta. 

Suurena haaveena meillä on saada lähikuukausina useampi merle-trikki-pentue aikaiseksi. Pennuista on ollut paljon kysyntää, mutta emme voi luvata mitään etukäteen. Päivitän tänne blogiin heti, kun suunnitelmat etenevät. =)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sheltin turkinhoidosta

Facebookin shelttiryhmä on taas joka keväiseen tapaan täynnä keskusteluja sheltin turkin hoidosta. Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näin kasvattajan näkökulmasta asiasta, joka tuntuu herättävän tunteita uskomattoman paljon.  Tässä Max, 2-vuotias uros, jonka turkki pysyy kunnossa kohtalaisen pienellä vaivalla. Shetlanninlammaskoira on rotumääritelmän mukaan "pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea". Näillä sanoilla alkaa meidän rodun kasvattajien "aapinen". Rotumääritelmän mukaan sheltti on pitkäkarvainen koira ja se tulee jokaisen shelttiä harkitsevan ymmärtää. Rotumääritelmä kuvaa sheltin turkkia seuraavasti: "Karva: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeittee

Asiaa sappirakon mukoseelesta

Tärkeää asiaa sapesta kasvatinomistajille ja muillekin! Luethan ajatuksella.    Shelttiä on pidetty vuosikymmenet perusterveenä rotuna, jonka keskimääräinen elinikä on pitkälle toistakymmentä vuotta. Nyt viime vuosina on havahduttu kuitenkin siihen, että rodun mainetta perusterveenä pitkäikäisenä koirana uhkaa sairaus nimeltä sappirakon mukoseele(mucocele). Mukoseeleen on sairastunut viime vuosina suuri määrä shelttejä ja kirjallisuudessa shetlanninlammaskoira mainitaan tyypillisenä mukoseeleen sairastuvana rot una. Sairaudessa koiran sappeen kertyy tiivistynyttä sappinestettä ja/tai limaista sappieritettä, mikä voi johtaa sappiteiden tukkeutumiseen tai jopa sappirakon repeytymiseen. Oireet ovat usein epämääräisiä: - Oksentelua - Ripulointia - “Tyhjän mahan oksentelua, yökkimistä” - Väsyneisyys - Syömättömyys - Lisääntynyt juominen - Lisääntynyt virtsaaminen - Närästys (voi ilmetä huulten toistuvana lipomisena, maiskutteluna, pintojen nuolemisena jne.) - Tai k

Meillä on pentuja ❤️

 3.6.2022 syntyi Susadan V2-pentue, kun Kaja synnytti tricolour pojan, kaksi soopelipoikaa ja tricolourtytön. Synnytys meni hienosti ja kaikki 5 voivat hyvin. Toivotaan, että vahva elämänlanka kantaa kaikilla. ❤️ Pentueen emä on Danan tyttö Kaja (Primemind Diotima), jolla on todella hyvä hermorakenne. Kaja on energinen ja aika säpäkkä narttu, yksi parasluonteisimmista jalostusnartuistamme. Valitsin sille uroksen, joka on avoin, tasapainoinen ja itsevarma koira. Santeri (Ch Gwenda Easy Lover) on myös jättänyt hyvää luonnetta jälkeläisilleen. Terveyden suhteen tässä yhdistelmässä ei ole tietoisesti kerrattu samoja riskejä ja yhdistelmän sukusiitosprosentti on alhainen . Molemmat vanhemmat ovat luonnollisesti itse perusterveitä koiria. Kajalla kuuluu lievä sivuääni, mutta sydän on ultrattu terveeksi (näin toimimme aina, jos sivuäänilöydöksiä on). Molemmat vanhemmat ovat kivasti rakentuneita ja toivon pentujen perivän terveen, paimenkoiran anatomian vanhemmiltaan. Innolla odotan, millaisia