Siirry pääsisältöön

Kuulumisia kesän ajalta

Olemme käyneet muutamissa näyttelyissä kesän aikana ja muutoin keskittyneet lähinnä lomailuun. Tuurin jälkeen kävimme Norjassa Tromssan näyttelyssä. Siellä järjestettiin yhteensä kolme näyttelyä samana viikonloppuna. Osallistuimme lauantai-iltana järjestettyyn erikoisnäyttelyyn, jossa sheltit arvosteli ruotsalainen colliekasvattaja Margaretha Carlsson. Viola(S.Windhaven) oli näyttelyssä ROP ja Max(Fedya) VSP. Molemmat saivat Norjan "pikkusertit", valionarvoon tarvittaisiin "iso-serti". Fiia oli junioriluokassa kohtalaisen turkittomana toinen ja sai SA:n. 
Seuraavana päivänä oli kansainvälinen näyttely, mutta sieltä ei jäänyt jälkipolville mitään kerrottavaa, tuomari haki aivan toisenlaisia koiria mitä meillä oli mukana. 


Samana päivänä Tromssan kanssa oli Rovaniemen KV ja siellä Mina(Susadan Mina Mystica) mummo nappasi toisen sertinsä melkein 12-vuotiaana! Melkoinen temppu, mutta Mina on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Onnea Tarja! 
 
Juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna kävimme Gällivaarassa kansainvälisessä näyttelyssä Maxin kanssa. Viola oli myös ilmoitettu näyttelyyn, mutta sillä oli juoksussa tärppipäivät juuri tuolloin ja jouduimme jättämään sen kotiin, sillä Maxin reissusta ei olisi tullut mitään... Max räjäytti pankin olemalla näyttelyssä ROP ja sai ruotsin sertin ja Cacibin. Tuomarina oli Arne Foss. 

 
 Seuraava viikonloppuna oli vuorossa Kokkolan KV ja Oulun KV näyttelyt. Kokkolassa Susadan-lippua pitivät korkealla kaikki kolme ilmoitettua koiraa. Säde(S.Zoom Zoom) veti pisimmän korren ollen VSP ja saaden ensimmäisen sertinsä ja cacibinsa. Onnea Maarit!  Pepi(S.Damn Yankee) oli PN2 kera vara-sertin ja vara-cacibin. Tarmo(S.Yavier) oli PU4 ja sai vara-sertin. Tuomari Anita Al-Bachy valitsi vielä Ropiksi Pepsin pojan Caddyn, Kråkeslottets Mr Cadillacin, joten kyllä täytyy olla tyytyväinen päivän saldoon. 

Seuraavana päivänä Oulu KV:ssa Hassi Assenmacher-Feyel arvosti koiristamme korkeimmalle Ylvan, joka sijoittui PN2:ksi ja Max oli PU3. Kasvattajaluokkamme oli ROP ja lopulta vielä hienosti BIS2! Isossa kehässä tuomarina oli  Maria-Marionka Dekaristou.

 Seuraavana viikonloppuna kävimme Piteåssa. Lauantaina KV näyttelyssä ja sunnuntaina erkkarissa. Lauantaina Max oli PU2 kera varojen, Violalle ei SA-ta kummempaa. Sunnuntaina erikoisnäyttelyssä Max oli jälleen PU2 ja sai toisen Ruotsin sertinsä. Tuomari Anthony Kelly nosti vielä Ylvankin PN3:ksi. Fiia(Gala Parade) voitti junioriluokan SA:lla ja pikkupentuluokassa kilpailleet Lilli(Ingrid) ja Ilse sijoittuivat, Lilli toiseksi kera KP:n ja Ilse neljänneksi. 


 Kuva:Kristiina Waara 


Heinäkuun näyttelyturnee päättyi Kemiin ja hienosti päättyikin, Edlasta tuli valio ja se oli hienosti ROP! Ylva oli PN3 ja Max ja Heppu(S.Higgo Wonder) voittivat luokkansa SA:lla. Kasvattajaryhmämme oli ROP. VSP oli Pepsin poika Caddy. Tuomarina oli Anna Redlicka. 

 


Kemin kuvista kiitos Minna Rahkolle. 

Näyttelykalenterissamme on tällä hetkellä enää yksi vuoden kohokohdista, erikoisnäyttely, joka järjestetään tänä vuonna Helsingissä. Sinne olemme ilmoittaneet kolme koiraa. Erkkarin jälkeen mietinnässä on ehkä joku näyttely syksylle, enempi toiveissa on pentujen hoitoa... 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sheltin turkinhoidosta

Facebookin shelttiryhmä on taas joka keväiseen tapaan täynnä keskusteluja sheltin turkin hoidosta. Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näin kasvattajan näkökulmasta asiasta, joka tuntuu herättävän tunteita uskomattoman paljon.  Tässä Max, 2-vuotias uros, jonka turkki pysyy kunnossa kohtalaisen pienellä vaivalla. Shetlanninlammaskoira on rotumääritelmän mukaan "pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea". Näillä sanoilla alkaa meidän rodun kasvattajien "aapinen". Rotumääritelmän mukaan sheltti on pitkäkarvainen koira ja se tulee jokaisen shelttiä harkitsevan ymmärtää. Rotumääritelmä kuvaa sheltin turkkia seuraavasti: "Karva: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeittee

Asiaa sappirakon mukoseelesta

Tärkeää asiaa sapesta kasvatinomistajille ja muillekin! Luethan ajatuksella.    Shelttiä on pidetty vuosikymmenet perusterveenä rotuna, jonka keskimääräinen elinikä on pitkälle toistakymmentä vuotta. Nyt viime vuosina on havahduttu kuitenkin siihen, että rodun mainetta perusterveenä pitkäikäisenä koirana uhkaa sairaus nimeltä sappirakon mukoseele(mucocele). Mukoseeleen on sairastunut viime vuosina suuri määrä shelttejä ja kirjallisuudessa shetlanninlammaskoira mainitaan tyypillisenä mukoseeleen sairastuvana rot una. Sairaudessa koiran sappeen kertyy tiivistynyttä sappinestettä ja/tai limaista sappieritettä, mikä voi johtaa sappiteiden tukkeutumiseen tai jopa sappirakon repeytymiseen. Oireet ovat usein epämääräisiä: - Oksentelua - Ripulointia - “Tyhjän mahan oksentelua, yökkimistä” - Väsyneisyys - Syömättömyys - Lisääntynyt juominen - Lisääntynyt virtsaaminen - Närästys (voi ilmetä huulten toistuvana lipomisena, maiskutteluna, pintojen nuolemisena jne.) - Tai k

Meillä on pentuja ❤️

 3.6.2022 syntyi Susadan V2-pentue, kun Kaja synnytti tricolour pojan, kaksi soopelipoikaa ja tricolourtytön. Synnytys meni hienosti ja kaikki 5 voivat hyvin. Toivotaan, että vahva elämänlanka kantaa kaikilla. ❤️ Pentueen emä on Danan tyttö Kaja (Primemind Diotima), jolla on todella hyvä hermorakenne. Kaja on energinen ja aika säpäkkä narttu, yksi parasluonteisimmista jalostusnartuistamme. Valitsin sille uroksen, joka on avoin, tasapainoinen ja itsevarma koira. Santeri (Ch Gwenda Easy Lover) on myös jättänyt hyvää luonnetta jälkeläisilleen. Terveyden suhteen tässä yhdistelmässä ei ole tietoisesti kerrattu samoja riskejä ja yhdistelmän sukusiitosprosentti on alhainen . Molemmat vanhemmat ovat luonnollisesti itse perusterveitä koiria. Kajalla kuuluu lievä sivuääni, mutta sydän on ultrattu terveeksi (näin toimimme aina, jos sivuäänilöydöksiä on). Molemmat vanhemmat ovat kivasti rakentuneita ja toivon pentujen perivän terveen, paimenkoiran anatomian vanhemmiltaan. Innolla odotan, millaisia