Siirry pääsisältöön

Hyvää Joulua ja loppuvuoden näyttelykuulumisia


Tämän kortin myötä toivotamme blogimme seuraajille Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle vuodelle 2017! Vuosi 2016 on pitänyt sisällään taas paljon koiramaista asiaa. Paljon iloa ja onnistumisia, mutta myös surua ja pettymystä - tavallista elämää siis. 

Uusia Susadaneja on syntynyt kolme kappaletta: Alvan ruusut Iona, Ingrid ja Ilse syntyivät tammikuussa. Tähän pentueeseen oli ladattu hirveä määrä tulevaisuuden toiveita, jotka romuttuivat kertaheitolla, kun pentueen isällä todettiin sokeuttava silmäsairaus(PRA) pentujen ollessa päivää vaille luovutusikäisiä. Jätimme kaikki pennut koteihimme kasvamaan, mutta Ilse muutti syksyllä omaan kotiinsa minishelttinä täyttämään lemmikkikoiran virkaa, Iona ja Ingrid ovat vielä meidän omistuksessa. Jos jonakin päivänä löytyy geenitesti, joka tunnistaa pentujen isän PRA:n, voimme mahdollisesti käyttää tyttöjä jalostukseen, mutta pääasiallisesti ne toimittavat lemmikkikoiran virkoja ja harrastavat näyttelyissä käymistä. Ingrid eli Lilli on aloittanut näyttelyuransa jo lupaavasti. Jyväskylässä Lilli oli PN3 ja sai vara-sertin, Helsinki Winnerissä Lilli nappasi HeJV-16 -tittelin itselleen ja voittajanäyttelystäkin irtosi eri ja SA kovasti arvostamaltamme tuomarilta(Päivi Eerola). Tässä Oona Pesosen ottama kuva Lillistä: 


Vuoden aikana olemme käyneet jonkin verran näyttelyissä ja menestystäkin on tullut ihan mukavasti. Parhaiten on jäänyt mieleen varmasti kasvattajaryhmiemme menestys isoissa kehissä, esitimme merleryhmän 5 kertaa ja 4 kertaa ryhmä sijoittui BIS-kehässä. Koiramme-lehden vuoden kasvattajakisassa sijoituimme lopulta sijalle 32. Tästä on hyvä jatkaa: ensin toki tarvitsemme "lisää materiaalia" ryhmiin ja sitä on laitettu tilaukseen. =)

Saimme kaksi uutta muotovaliota: Fi Mva Susadan Euphorian ja Fi & Se Mva LtJch JV-15,HeJv-15 Susadan Fedyan, nämä ovat muotovaliokasvattimme nro 9 ja 10. 


Tässä Oona Pesosen ottama kuva Maxista Helsingin voittajanäyttelystä. Max sai Erin ja SA:n molempina päivinä: ei huono meidän pikkupojalta. Lauantaina Lilli vastasi Susadanien menestyksestä nappaamalla junnutittelin ja sunnuntaina Piku(Ch S.Wannabee) oli Päivi Eerolan arvostelemana toiseksi paras narttu ja sai vara-cacibin -> joka vahvistuu cacibiksi, koska voittajanarttu on jo valmiiksi C.I.B. Onnea Hennalle Pikun menestyksestä! 

Kävimme kesällä pari näyttelyreissua ulkomailla: Ruotsissa ja Norjassa. Tarkoituksena oli saada uutta näkökulmaa omaan kasvatustyöhön ja mahdollisesti löytää uusia kiinnostavia koiria/sukuja täydentämään omia koiria. Reissut menivät sikäli mukavasti, että koirat menestyivät varsin hyvin, mutta harmiksemme emme saaneet mitään varsinaisia "ahaa-elämyksiä", joita olimme ennakkoon toivoneet. Suurinpana antina reissuista jäi mieleen se, että jatkamme yhä valitsemallamme tiellä: terveys, luonne ja oikea rakenne ensisijaisina tavoitteina. Toki sheltin kuuluu näyttää sheltiltä ja oikea pää ja ilme kuuluvat ihanteelliselle shetlanninlammaskoiralle. 

Olemme yrittäneet harrastaa positiivisella sykkeellä ja tehdä asioita ilon kautta. Se on kyllä näkynyt omassa jaksamisessa, on ollut mukava lähteä reissuille ja vuosien aikana tutuiksi tulleita väsymyksen tunteita ei ole tänä vuonna niin ollut. Kohtuullinen koiramäärä kotona on vaikuttanut myös siihen, että arkielämää on jaksanut koirien kanssa paremmin. Vaikka olemmekin joutuneet tekemään kipeitä päätöksiä ja luopumaan välillä jo aikuisiksi kasvaneista koirista, on lopputulos ollut kuitekin kaikkien osapuolten kannalta hyvä: koirat saavat riittävästi yksilöllistä huomiota ja itse ja koko perhe jaksaa paremmin, kun työtä ei arkielämässä ole liikaa. 

Pentuja emme tänä vuonna saaneet aikaiseksi toivomallamme volyymilla, mutta toivottavasti tilanne korjaantuu ensi vuonna. Pentuja on kyselty todella paljon ja moni odottaa sitä omaa pentua syntyväksi. Nyt on kaksi pentuetta saatettu alulle, julkaisemme yhdistelmät pentuja-sivulla, kun nartut ovat varmasti tiineinä. Tilauksessa on siis merle/trikki-pentuja helmikuulle.

Näissä tunnelmissa siis odotamme vuotta vaihtuvaksi. Kiitos kaikille meidän kanssa monin eri tavoin yhteistyötä tehneille ihmisille tästä vuodesta. Toivottavasti se jatkuu myös ensi vuonna ja saamme nauttia työn ja arkielämän vastapainoksi tästä ihanasta harrastuksesta. =) Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sheltin turkinhoidosta

Facebookin shelttiryhmä on taas joka keväiseen tapaan täynnä keskusteluja sheltin turkin hoidosta. Ajattelin kirjoittaa muutaman sanan näin kasvattajan näkökulmasta asiasta, joka tuntuu herättävän tunteita uskomattoman paljon.  Tässä Max, 2-vuotias uros, jonka turkki pysyy kunnossa kohtalaisen pienellä vaivalla. Shetlanninlammaskoira on rotumääritelmän mukaan "pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea". Näillä sanoilla alkaa meidän rodun kasvattajien "aapinen". Rotumääritelmän mukaan sheltti on pitkäkarvainen koira ja se tulee jokaisen shelttiä harkitsevan ymmärtää. Rotumääritelmä kuvaa sheltin turkkia seuraavasti: "Karva: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeittee

Asiaa sappirakon mukoseelesta

Tärkeää asiaa sapesta kasvatinomistajille ja muillekin! Luethan ajatuksella.    Shelttiä on pidetty vuosikymmenet perusterveenä rotuna, jonka keskimääräinen elinikä on pitkälle toistakymmentä vuotta. Nyt viime vuosina on havahduttu kuitenkin siihen, että rodun mainetta perusterveenä pitkäikäisenä koirana uhkaa sairaus nimeltä sappirakon mukoseele(mucocele). Mukoseeleen on sairastunut viime vuosina suuri määrä shelttejä ja kirjallisuudessa shetlanninlammaskoira mainitaan tyypillisenä mukoseeleen sairastuvana rot una. Sairaudessa koiran sappeen kertyy tiivistynyttä sappinestettä ja/tai limaista sappieritettä, mikä voi johtaa sappiteiden tukkeutumiseen tai jopa sappirakon repeytymiseen. Oireet ovat usein epämääräisiä: - Oksentelua - Ripulointia - “Tyhjän mahan oksentelua, yökkimistä” - Väsyneisyys - Syömättömyys - Lisääntynyt juominen - Lisääntynyt virtsaaminen - Närästys (voi ilmetä huulten toistuvana lipomisena, maiskutteluna, pintojen nuolemisena jne.) - Tai k

Meillä on pentuja ❤️

 3.6.2022 syntyi Susadan V2-pentue, kun Kaja synnytti tricolour pojan, kaksi soopelipoikaa ja tricolourtytön. Synnytys meni hienosti ja kaikki 5 voivat hyvin. Toivotaan, että vahva elämänlanka kantaa kaikilla. ❤️ Pentueen emä on Danan tyttö Kaja (Primemind Diotima), jolla on todella hyvä hermorakenne. Kaja on energinen ja aika säpäkkä narttu, yksi parasluonteisimmista jalostusnartuistamme. Valitsin sille uroksen, joka on avoin, tasapainoinen ja itsevarma koira. Santeri (Ch Gwenda Easy Lover) on myös jättänyt hyvää luonnetta jälkeläisilleen. Terveyden suhteen tässä yhdistelmässä ei ole tietoisesti kerrattu samoja riskejä ja yhdistelmän sukusiitosprosentti on alhainen . Molemmat vanhemmat ovat luonnollisesti itse perusterveitä koiria. Kajalla kuuluu lievä sivuääni, mutta sydän on ultrattu terveeksi (näin toimimme aina, jos sivuäänilöydöksiä on). Molemmat vanhemmat ovat kivasti rakentuneita ja toivon pentujen perivän terveen, paimenkoiran anatomian vanhemmiltaan. Innolla odotan, millaisia