Kevät on koiranpentujen myynnin sesonkiaikaa. Ei sillä, shetlanninlammaskoira on rotuna niin suosittu, että kaikentasoiset pennut menevät kyllä kaupaksi mihin aikaan vuodesta tahansa. Kysynnän ja tarjonnan ollessa epätasapainossa markkinoilla on paljon myös paperittomia pentuja ja jopa sekarotuisia pentuja myydään shetlanninlammaskoiran nimellä. On helppo ymmärtää, että koirakuumeen ollessa kova, ihminen hankkii pennun melkein "hinnalla millä hyvänsä". Moni kotikoiraa etsivä ajattelee, ettei sillä ole väliä, onko koira rekisteröity vai ei, "kun ei kuitenkaan käydä näyttelyissä".
Koiran rekisteripaperilla on kuitenkin muutakin merkitystä, kuin vain näyttelykelpoisuus. Suomen kennelliittoon rekisteröity pentu on ensinnäkin suurella varmuudella puhdasrotuinen. Rekisteripaperi on myös tunnustus siitä, että koiran kasvattaja on toiminut kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Mikäli kasvattaja rikkoo sääntöjä, esimerkiksi pennuttamalla narttujaan liian tiheästi, kennelliitto voi asettaa kasvattajan rekisteröintikieltoon ja tämä voi olla yksi syy, miksi pentuetta ei ole voitu rekisteröidä. Taustalla voi olla myös eläinsuojelullisia rikkomuksia, minkä vuoksi kasvattajan pentueita ei rekisteröidä kennelliittoon.
Kennelliitolla on vaatimuksia pentueen vanhempien terveyden suhteen. Shetlanninlammaskoiralla tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat tulee silmätarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Tällä pyritään estämään rodussa esiintyvän, sokeuttavan silmäsairauden leviämistä. Pentueen vanhempien lonkat tulee myös röntgenkuvata virallisesti, jotta lonkkaniveldysplasia ei yleistyisi rodussa. Näitä kumpaakaan sairautta ei useimmiten pysty näkemään päälle päin, vaan niiden toteaminen vaatii (kalliit) eläinlääkärin tutkimukset. Kennelliiton koirarekisteröintiohje asettaa myös rajoja sille, minkä ikäisenä ja kuinka usein koiraa saa käyttää jalostukseen, se kieltää käyttämästä kivesvikaisia uroksia jalostukseen ja kieltää tekemästä sellaisia väriyhdistelmiä, jotka saattavat jättää kuuroja/sokeita pentuja. Koirarekisteriohje on laaja ja yksityiskohtainen kokonaisuus, enkä lähde sitä tässä enempää avaamaan, mutta jokainen vastuullinen kasvattaja tuntee sen ja myös noudattaa sitä pentuja teettäessään.
Kennelliiton vaatimusten lisäksi vastuullinen kasvattaja noudattaa myös rotuyhdistyksen jalostustoimikunnan asettamia ohjeita pentujen vanhempia valitessaan. Jalostusohjeeseen voi käydä tutustumassa shetlanninlammaskoirayhdistyksen nettisivuilla.
Rekisteröimättömän pentueen kasvattaja on kaikkien näiden vaatimusten ulkopuolella.
Suosittelen siis vielä kerran miettimään, tarvitseeko lemmikkisi rekisteripapereita vai ei. Jos päädyt kuitenkin hankkimaan paperittoman koiran, muista, ettei sen hinta voi olla lähelläkään samaa kuin rotukoiran. Rekisteröimättömien koirien kasvattaminen on vaan todella paljon halvempaa kuin rotukoirien.
Tämä teksti ei ole mikään Susadan-pentujen myyntipuhe.
Meillä ei ole pentuja myytävänä tällä hetkellä.